Neerlands mooiste signatuurgerechten tijdens de chef’s table van Les Patrons Cuisiniers
31 januari 2023 

Neerlands mooiste signatuurgerechten tijdens de chef’s table van Les Patrons Cuisiniers

28 Michelinsterren, 24 chef’s tables en 144 signatuurgerechten

Met een slag op de historische beursgong van de Amsterdamse Beurs van Berlage openden patron-cuisiniers Jef Schuur en Wilco Berends op zondag 29 januari 2023 de grootste chef’s table ter wereld. De 25 chefs van Les Patrons Cuisiniers – samen goed voor 28 Michelinsterren – bereidden een indrukwekkend zesgangendiner met de mooiste en bekendste gerechten van de topchefs.

Deze avond laat zien dat Nederland culinair op de kaart staat.
- Jef Schuur, Bij Jef* - Texel


Na het ontvangst met champagne en spicy oesters, scheermessen en een garnalencappuccino van Edwin Vinke schuiven de gasten aan bij een van de 24 chef’s tables in de oude beurszaal van het rijksmonument uit 1903. Deze avond laat zien dat Nederland culinair op de kaart staat, vertelt een zichtbaar geëmotioneerde Jef Schuur van restaurant Bij Jef* als hij het diner opent. “Nederland heeft tegenwoordig veel grote chefs, en ik hoop dat er daar nog heel veel bijkomen.” 



Signatuurgerechten van topchefs

Aan de chef’s table zien de gasten hoe de sterrenchefs voor hun neus de signatuurgerechten bereiden. Zo serveert de nieuwste patron Erik Tas zijn bekende tarbot, met cantharellen, Lardo di colonnata en truffel. Krijgt Wilco Berends de handen op elkaar met zijn befaamde langoustine met Thaise curry, kokos en kroepoek. En verrast Jef Schuur met een spectaculair dessert: ongebakken appeltaart. Hij gooit hele appels, eieren, bloem en boter in een kom en roert alles door elkaar, waardoor plots een mousse ontstaat die smaakt als appeltaart.

Full focus bij Julien en Erik van Loo - restaurant Parkheuvel** - Rotterdam

Uniek zesgangenmenu

De chefs en hun witte brigade koken in een carrousel. Na elke gang wisselen ze van plek, waardoor iedere tafel een uniek menu proeft. De sommeliers behouden hun plek en schenken bij elke gang een bijpassend premium wijn uit een magnumfles. “Het is onwijs bijzonder om met alle patrons op deze manier onze allerbeste gerechten te koken”, zegt Wilco Berends van restaurant De Nederlanden* na afloop tevreden. “De kwaliteit was waanzinnig. Ik ben heel trots op het evenement dat we samen hebben neergezet. Nu we weten dat we een diner op dit niveau en op deze schaal kunnen neerzetten, gaan we zorgen dat de chef’s table volgend jaar nog beter, grootser en indrukwekkender wordt.” Soenil Bahadoer is het roerend met hem eens. “Dit is nog nooit vertoond en ik hoop dat we dit nog vaker gaan doen”, aldus de patron-cuisinier van restaurant De Lindehof**.

Unieke setting

Nieuwe patron Erik Tas

Naast alle culinaire hoogtepunten werd de inauguratie van de 25e patron gevierd: Erik Tas. Hij ontving zijn Les Patrons Cuisiniers-koksbuis uit de handen van zijn voormalig leermeester Erik van Loo. De chef patron van 't Ganzenest* in Rijswijk is vereerd om onderdeel te zijn van de hechte club vakmensen. “Les Patrons Cuisiniers bestaat uit koks en ondernemers met een prachtig bedrijf in het hoogst denkbare segment. Uit hun gedeelde visie is een vriendschap ontstaan. Die passie proeven gasten terug, niet alleen op het bord maar ook in het glas en in de gastvrijheid in het restaurant”, vertelt hij.


DJ Erik de Zwart in actie 

Foto's: Pieter d'Hoop en Special Pixels. 

STRRN Magazine- alles over de culinaire top van Nederland

Check hier onze abonnementen of bestel een losse editie

Reactie plaatsen