Presentatie Michelingids Nederland 2024: de stand van zaken
27 september 2024 

Presentatie Michelingids Nederland 2024: de stand van zaken

Op 7 oktober 2024 vindt de presentatie van de Nederlandse Michelinsterren plaats in het MECC Maastricht.

Na de laatste sterrenceremonie op 24 april 2023 in Amsterdam is er in de culinaire top van Nederland veel gebeurt. De stand van zaken op dit moment:

GESLOTEN RESTAURANTS
Le Restaurant* in Amsterdam
Het restaurant aan de Frans Halsstraat in Amsterdam is na 15 jaar per 1 juni 2023 officieel gesloten. In april ontving het restaurant voor de tiende keer op rij nog een ster. ‘We nemen deze pauze om onze filosofie te heroverwegen’, aldus chef-kok Jan de Wit.

Vanderveen*, Amsterdam
Op 24 april 2023 werd het restaurant bekroond met een eerste Michelinster. Nog geen maand later werd het laatste servies gedraaid. Het restaurant van Thijs Koster sluit dus de deuren. Op Instagram liet chef kok Thijs Koster weten dat onder andere corona en de locatie hiervoor hebben gezorgd

Yama*, Rotterdam
Het kleine, maar altijd volgeboekte restaurant Yama* sloot onlangs haar deuren. Op zijn Youtube kanaal vertelt chef Hiroaki Yamamoto dat hij zijn doel heeft bereikt. 'Ik had er tien jaar voor uitgetrokken om een Michelin te behalen. En dat is gelukt, dus voor mij is het het goede moment om volgende stappen te ondernemen’.

Olivijn*, Haarlem
Begin dit jaar is het restaurant gesloten. Chef-kok en eigenaar Menno Post wil zich gaan herbezinnen op de toekomst. Op de eigen website laat hij weten te werken aan een nieuw horecaconcept. ‘Ik wil met Olivijn een verandering ondergaan en de ontwikkelingen daartoe liggen momenteel op de tekentafel.’

AIRrepublic* & Pure C, Cadzand
Sergio Herman besloot in augustus 2023 de deuren te sluiten van beide restaurants in Cadzand. De chef wil tijd vrijmaken voor zijn familie en nieuwe projecten in Azië. Sergio Herman: ‘Lieve mensen, deze zomer heb ik een persoonlijk besluit genomen dat om allerlei redenen ingrijpend zal zijn en mijn overwegingen die daartoe hebben geleid wil ik graag met u delen." De restaurants worden overgenomen door het Strandhotel Cadzand-Bad en gaan verder onder andere namen.

Vigor*, Vught
Geheel onverwacht sloot Vigor*  deze zomer permanent haar deuren. De zaak was volgens de inspecteurs van Michelin een van de beste restaurants van onze provincie Brabant. Chef-kok en mede-eigenaar Lars Albers: ‘Wij zijn helaas permanent gesloten en zullen niet meer opengaan. De coronaperiode, energiecrisis en algemene inflatie zijn ons helaas teveel geworden.’

NIEUWE EIGENAREN
Monarh*, Tilburg
Na een periode van onzekerheid is het enige Tilburgse sterrenrestaurant Monarh overgenomen door de broers Paul en Ralph Kappé, respectievelijk chef-kok en gastheer/sommelier van het restaurant.. Hiermee is een sluiting van het restaurant voorkomen. Burgemeester Weterings van Tilburg trok eerder de vergunning in van oud eigenaar Kovacevic na een integriteitsonderzoek.

De Moerbei*, Warmond
Na 28 jaar besloten Hans en Anjo de Bont er een punt achter te zetten. Michael Corpel en Frank de Haas mogen zich de nieuwe eigenaren noemen. Michael is nu vijf jaar chef de cuisine en Frank draait al twee jaar mee als (assistent-)sommelier. De culinaire weg die hun voorgangers en leermeesters Hans en Anjo de Bont zijn ingeslagen, volgen ze met plezier én eigen inbreng.


Joelia*, Rotterdam
Het was een aardverschuiving in de Rotterdamse gastronomie toen topchef Mario Ridder stopte met zijn restaurant Joelia aan de Coolsingel. Hij heeft het stokje overgedragen aan maître Pieter Timmer (23), die daarmee de jongste eigenaar van een sterrenrestaurant in Nederland wordt. Mario Ridder neemt niet per direct afstand van Joelia, per 1 januari 2024 heeft hij 50 procent van de aandelen overgedragen aan Pieter Timmer. De rest volgt in 2025.

Fitzgerald*, Rotterdam
Restaurant Fitzgerald* is in november 2023 door Danny Gonzalez overgedragen aan een nieuwe eigenaar. De nieuwe exploitant is een familiebedrijf met veel horecaervaring, dat chef Michael Verhagen en maître-sommelier Bas van Beveren heeft aangesteld als bedrijfsleiders. Michael: ‘De nieuwe eigenaar wil graag op de achtergrond blijven en heeft Bas en mij gevraagd de zaak te runnen, wat een geweldige kans is voor ons.’

CONCEPT WISSELINGEN
FG Food Labs*, Rotterdam
Topchef François Geurds heeft onlangs het concept van FG Food Labs* gewijzigd in Franky’s Grill. Deze ster komt dus te vervallen.


Brienen aan de Maas*, Well
Na bijna 20 jaar gaat restaurant Brienen aan de Maas* straks zijn deuren sluiten. René en Marja Brienen, die sinds 2005 eigenaar waren van het pand, hebben het restaurant verkocht aan Waterschap Limburg. Deze verkoop is het gevolg van de geplande dijkwerkzaamheden en de noodzakelijke renovaties in de regio. Vanaf november gaan zij voorlopig nog verder met een laagdrempeliger concept en onder een andere naam.  Naar verwachting sluit het restaurant in 2026 voorgoed zijn deuren.

VAN VADER OP ZOON
De Kromme Watergang**, Hoofdplaat. 
Na zo'n 30 jaar aan het roer te hebben gestaan vinden Edwin en Blanche Vinke de tijd rijp om het stokje over te dragen aan hun zoon Tom. Tom draait al 8 jaar mee in het familiebedrijf en werd vorig jaar officieel mede-eigenaar. Vanaf 1 september heeft Tom de volledige leiding over het sterrenrestaurant.


VERHUISD
Sabero, Leende
Sonja en Nico Boreas uit Leende openden op 17 maart vorig jaar hun nieuwe restaurant Sabero. Locatie: in hun eigen woning. Het echtpaar runde eerder sterrenrestaurant Sabero in Roermond, maar besloot dat te sluiten. En dus verloren ze ook hun twee Michelinsterren. Nu staan zij wederom in de picture bij Michelin.

WISSELING VAN DE WACHT
Merlet*, Schoorl
Zijn culinaire reis begon 10 jaar geleden bij Restaurant Merlet, waar Marco Helsloot werkte als sous-chef van Jonathan Zandbergen. Na het vertrek van Jonathan heeft hij nu zijn plek ingevuld als chef-kok. Marco, geboren en getogen in het Noord-Hollandse Volendam, brengt een rijke culinaire ervaring met zich mee.


TRANSFER
Julemont**, Wittem.
Een bijzondere transfer kunnen we dit wel noemen: Guido Braeken vertrekt in september onverwachts bij Julemont. Per januari gaat hij aan de slag bij restaurant Create in Van Oys Maastricht Retreat. Hij wordt opgevolgd door Fabiano Palombini.

DOORSTART
Sense*, Den Bosch.
Het laatste Bossche restaurant met Michelinster werd in september 2023 failliet verklaard. Het maakte een snelle doorstart. Wat de gevolgen zijn voor de ster is afwachten. Patron Cuisinier Dennis Middeldorp heeft goede hoop, ‘we zijn dankbaar voor deze doorstart en hebben enorme zin in de toekomst.’

Bij de gesloten restaurants en conceptwissels is het duidelijk: de sterren vervallen. Voor de rest hierboven genoemd is het afwachten en wordt het spannend op 7 oktober wanneer Michelin de nieuwe sterren voor Nederland bekend maakt.

Onze ogen zijn in ieder geval gericht op Jeroen en Sanne Achtien die het driesterrenrestaurant Inter Scaldes hebben overgenomen van Jannis en Claudia Brevet. Ook wordt het wat ons betreft tijd dat er naast De Librije*** er een tweede restaurant met een derde ster in Nederland komt. Wij denken hierbij aan restaurants als Spectrum**, Brut172**, 212**, Ciel Bleu** of Fred in Rotterdam.


Bij de laatste bekendmaking van de nieuwe sterren in 2023 kwamen er 17 nieuwe sterrenrestaurants bij. Ook dit jaar verwachten wij een flink aantal nieuwelingen op deze erelijst, aangezien het culinaire niveau in Nederland zich enorm heeft ontwikkeld.

Kijk je met ons mee?
Op maandag 7 oktober 2024 worden de sterren onthuld in MECC Maastricht tijdens de Horecavakbeurs BBB Maastricht. Wij zijn er natuurlijk bij, je kunt met ons live meekijken, volg onze socials en website!

Lees ook het interview dat wij hadden met voormalig hoofdinspecteur van Michelin Nederland, de heer Werner Loens in de nieuwste editie van 
STRRN Magazine!


Reactie plaatsen