Sterren koken: Edsilia Rombley in de keuken bij topchef Stefan van Sprang
12 juni 2021 

Sterren koken: Edsilia Rombley in de keuken bij topchef Stefan van Sprang

Een bijzondere ontmoeting op een bijzondere plek

[STRRN Magazine 8 – februari 2021]
[Foto’s Vera Keizers]

We hebben op een heel mooie plek afgesproken: thuis in de keuken bij tweesterrenchef Stefan van Sprang.

In zijn prachtige keuken heeft Stefan alles al voorbereid om samen met Edsilia Rombley een speciaal Valentijns-gerecht te koken: hartjes ravioli in truffelsaus, gevuld met stoofvlees en geserveerd met verse truffels en champignons.

‘Wat ruikt het hier lekker,’ zegt Edsilia enthousiast, zodra ze de keuken in loopt. ‘Ik hou echt van eten. Eten is bij ons ook een momentje van gezelligheid. Mijn man Tjeerd kan heus wel wat klaarmaken als het moet, maar ik ben meestal degene in huis die kookt. Zijn taak is eerder de keuken opruimen. Daarom is het zo bijzonder dat ik nu samen met een topchef als Stefan in de keuken mag staan om dit mooie gerecht te maken voor Valentijnsdag.’

Wat betekent deze dag voor jou?
‘Het is niet zo dat we met Valentijnsdag vaak iets speciaals doen. De dag ervoor ben ik jarig en meestal hebben we dan een lekker ontbijtje met het gezin aan de keukentafel en gaan we ’s avonds heerlijk uit eten. De laatste jaren traden we op Valentijnsdag op met de Ladies of Soul in het Ziggodome. Dan deden we altijd een speciaal blok met liefdesliedjes. Super romantisch, toch?’

Intussen geeft Stefan instructies. Hij leert Edsilia hoe je het het deeg moet walsen.

“Als mijn dochter niet van champignons houdt, waarom zou ik die dan maken? 

Liefde gaat door de maag?
‘Absoluut! Mijn man is een lastige eter, maar ik maak gelukkig alleen maar maaltijden die hij lekker vindt. Ik kook voor elk wat wils, soms heb ik wel drie verschillende gerechten op tafel. Dan denk ik wel eens: wat doe ik mezelf allemaal aan,’ zegt Edsilia lachend.

‘Mijn moeder zei altijd: als mijn dochter niet van champignons houdt, waarom zou ik het haar dan laten eten? Zo denk ik nu zelf ook. Met mij is het uiteindelijk ook goed gekomen en nu eet ik bijna alles, dus met mijn kinderen komt het ook wel goed, toch? Wel moeten ze van groenten proeven, en ook groenten eten bij de maaltijd, al is het maar één soort.’

‘Bij ons was dat vroeger thuis wel anders,’ zegt Stefan. ‘Wij moesten echt alles eten wat de pot schaftte, anders had ik toch wel een probleem, vooral met mijn vader. Het eten van kippenlevertjes is daardoor voor mij een traumatische ervaring geweest.’

Wat is het geheim van je lange relatie met Tjeerd?
‘Elkaar nemen zoals je bent. Hij kent mij door en door, ik kan echt mezelf bij hem zijn en we gunnen elkaar heel veel. En humor is super belangrijk in een relatie, we kunnen nog steeds erg om elkaar lachen en samen echt idioot doen. We hebben allebei onze eigen levens en ieder onze eigen vrienden waar we het allebei erg goed mee kunnen vinden.

We hebben natuurlijk ook een gezamenlijke passie: muziek maken. Ik treed veel op en ben dus vaak weg en Tjeerd zit veel in de studio. Alleen met de Ladies of Soul en bij het maken en opnemen van mijn nieuwe album werken we intensief samen. Ladies of Soul is echt zijn ding, dat is zijn productie en die heeft hij samen met zijn zakenpartner vanaf de grond opgebouwd. Verder is ‘me time’ ook erg belangrijk in een relatie, even tijd voor jezelf en tot rust komen. Dat is voor ieder mens belangrijk.’

Hoe gaan jullie om met deze corona periode?
Stefan: ‘Ik heb natuurlijk ook wel eens moeilijke momenten, zeker in deze onzekere tijd. Maar mijn motto is ‘we gaan gewoon vrolijk door’. Ik vind ook een hoop dingen leuk om te doen. Ik kook nu bijna elke dag wel bij mensen thuis, daar heb ik veel lol aan. Voor Chefflix zijn we nu een aantal kookfilms aan het maken. Je moet wel in de running blijven, dat is belangrijk, zeker nu. Ik lig in bed soms ook wel te malen en te piekeren. Ik moet leren om mij meer te uiten en over problemen te praten, dat is beter. Vaak reageer ik mijn gepieker af met een bezoek aan de sportschool of de sauna.’

Edsilia: ‘Je komt jezelf op een dag tegen, het is meestal een kwestie van tijd. Daar gaat mijn nummer ‘Balans’ ook over. We zijn vaak zo druk met van alles en nog wat in de weer. Ikzelf ben ook altijd maar aan het rennen en vliegen, je moet bezig blijven om in de picture te blijven. Ik wil ook graag alles goed doen: een leuke vrouw zijn, een goede moeder zijn voor mijn kinderen, een leuke partner zijn, enzovoort. Op een gegeven moment dacht ik: ik ben ook maar een mens. Ik kan niet in alles perfect zijn. Ik mag best wat liever zijn voor mijzelf.’

Wat eten jullie het liefst?
Stefan: ‘Ik eet steeds meer vis en minder vlees. Langoustine op allerlei manieren klaargemaakt, dat is mijn favoriete eten. Als wij echt uiteten gaan, is dat meestal bij toprestaurants in het buitenland. Wel komen we heel graag bij mijn collega Onno Kokmeijer van Ciel Bleu**. Maar ik ga ook met veel plezier even langs Loetje voor een goede biefstuk, naar Silversant in Bovenkerk voor een heerlijk sateetje of met mijn zoon langs de McDonald’s.

Edsilia: ‘Eigenlijk ben ik wel een emotie-eter, diëten is voor mij daarom vaak erg lastig. Mijn gewicht wil dus nog wel eens wisselen. De laatste jaren eet ik alleen maar groenten, vlees en vis, en heel weinig rijst of pasta’s. In het begin vond mijn moeder dat echt idioot, hoezo geen nasi of bami? In ons cultuur is dat onmisbaar, maar mij bevalt het goed.’

Intussen is Stefan met de finishing touch van het bijzondere Valentijn-gerecht bezig. Wil je dit zelf ook maken? Zie het recept hieronder.

 

Recept ‘Love’ ravioli
stoofvlees | knolselderij | truffelsaus

Voor 4 personen

Ingrediënten

 • 300 gram stoofvlees, geplukt
 • 100 gram knolselderij

Voor het pastadeeg

 • 250 gram bloem
 • 10 gram zout
 • 15 ml olijfolie
 • 20 ml water
 • 140 gram eidooier

Voor de truffelsaus

 • 100 gram gesneden rode ui
 • 1 teentje knoflook
 • 2 dl vleesbouillon
 • 2 dl room
 • 2 eetlepels truffeltapenade

Voor het tuillebeslag voor de vlinders

 • 50 gram bloem
 • 50 gram eiwit
 • 50 gram poedersuiker
 • 50 gram gesmolten boter

Bereiding

Het pastadeeg

 • Maak een hoopje bloem op het aanrecht met daarin een kuiltje waar voorzichtig het zout, de olijfolie, het water en de eidooier in gaat. 
 • Kneed en vouw het geheel ongeveer 5 minuten tot een vast pastadeeg.
 • Laat het deeg een tijdje rusten. 
 • Draai het deeg met voldoende bloem door de pastamachine om dunne plakken te krijgen (minimaal twee). De op één na dunste stand geeft het beste resultaat.

Breng het geplukte stoofvlees op smaak met peper en zout. Maak kleine hoopjes op één plak pastadeeg. Leg er een dunne plak pastadeeg bovenop. Steek de ravioli uit met de gewenste steker; voor dit recept gebruikten wij een hartjessteker.

De truffelsaus

 • Bak de rode ui en knoflook aan in wat olie, blus af met de vleesbouillon en laat tot de helft inkoken. 
 • Voeg de room toe en laat het geheel weer tot de helft inkoken. 
 • Voeg op het laatst de truffeltapenade toe.

De knolselderij

 • Snij de knolselderij in blokjes van 1 bij 1 cm.
 • Bak deze goed gaar in boter en breng op smaak met peper en zout. 

De ravioli

 • Kook de ravioli in ruim kokend water in 3 minuten gaar.
 • Schep de ravioli uit het water direct in de warme truffelsaus.
 • Serveer de ravioli na 1 minuut op het bord samen met de knolselderij. 
 • Schep de overgebleven truffelsaus ruim over het gerecht.

Eet smakelijk!

Stefan

 

Reactie plaatsen