Sterrenchef Boerma opent na harde corona-klappen tóch nieuw restaurant in Antwerpen
10 oktober 2020 

Sterrenchef Boerma opent na harde corona-klappen tóch nieuw restaurant in Antwerpen

Slapeloze nachten heeft hij sinds kort. Dat had Jacob Jan Boerma niet eerder in zijn lange carrière als chefkok. Nu hij alle zeilen bij moet zetten om pizzarestaurant No Rules in Amsterdam overeind te houden en het pand waar voorheen zijn driesterrenzaak de Leest zat, maar niet verkocht wordt.

Bron: De Stentor
Door: Janske Mollen

“Het is vijf voor twaalf.”

Hij zit er ogenschijnlijk rustig bij, thuis in Apeldoorn aan zijn eettafel. Een grote kop thee voor hem, die zijn vrouw Kim Veldman hem aanreikte. Zoontje Senna speelt in de woonkamer met een puzzel, Kim helpt hem.

De blik in de ogen van Boerma is bijna fel. Als hij het over deze nieuwe zakelijke problemen heeft en het gebrek aan hulp vanuit de overheid en Koninklijke Horeca Nederland, wordt hij ook fel: ,,Het is toch van de zotte, dat er niets is voor ondernemers zoals ik, die net waren begonnen, nog geen omzet hadden voordat we dicht moesten vanwege corona. Het wordt ons onmogelijk gemaakt om te ondernemen!”

Jacob Jan Boerma in een leeg restaurant De Leest. Ondanks kopzorgen over de verkoop van het pand en het draaien van zijn restaurant No Rules in Amsterdam, begint de driesterrenchef toch nog iets nieuws: Fine Fleur in Antwerpen. © Hans van de Vlekkert

En die boosheid komt meerdere malen terug in het gesprek dat over het stoppen met De Leest gaat. Over het opstarten van No Rules. En over zijn nieuwste plannen, een nieuw restaurant bij het nieuw te openen vijf sterren superior hotel: Botanic Sanctuary Antwerp in Antwerpen. Fine Fleur, gaat het heten. ‘Een avontuur’ noemt hij het zelf. ,,Dat is me nu zoveel waard, dat ik het risico durf te nemen.”

De Leest
Eind december ging na 17,5 jaar definitief het licht uit in driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen. Het pand midden in het centrum staat te koop sindsdien, voor 875.000 euro kan een geïnteresseerde het kopen. Boerma doet voor de fotograaf even de lampen aan.

De tafels staan er nog, het glaswerk op de bar, een vergeten wijnfles ernaast. Het is er koud, gestookt wordt er niet meer, af en toe wordt er schoongemaakt (‘Anders komt er zo’n stoflaag te liggen’), de tafels staan er nog, maar het voelt kil en troosteloos aan.

,,We hadden een koper begin dit jaar”, zegt Boerma. Hij haalt zijn schouders op: ,,Een jong stel. Maar de bank floot ze terug, wilde het risico niet nemen in deze coronatijd.” Als hij de lampen uit doet: ,,Dit raken we voorlopig niet kwijt ben ik bang.”

No Rules
Het pand voelt als ‘een blok aan zijn been’, maar over zijn restaurant en bar No Rules in Amsterdam heeft hij inmiddels kopzorgen. ,,Ik lig er ‘s nachts wakker van”, bekent hij. En het begon zo mooi, in juni vorig jaar ontstonden de plannen, rond dezelfde tijd dat hij en echtgenote Kim Veldman besloten te stoppen met De Leest, in oktober maakte ze dat bekend. Toen reisde Boerma al over de hele wereld op zoek naar de beste pizza’s. Om van te leren, om zich te oriënteren.

Als hij toen had geweten van corona en de problemen die het op zou leveren, was hij er dan aan begonnen? ,,Maar in juni vorig jaar wist niemand iets van het bestaan van corona, laat staan wat het zou gaan betekenen.”

En dus investeerde hij in de zaak, samen met een compagnon, huurde medewerkers in en kon, eindelijk, op zaterdag 14 maart gaan proefdraaien met familie en vrienden. De volgende dag deelde de premier in een persconferentie mee dat de horeca om 18.00 uur dicht moest.

‘Laten ons in de kou staan’
,,Daar zaten we dan. Geen omzet gedraaid in het voorafgaande jaar, dus ik greep naast de NOW-regeling. Omdat Rutte aankondigde dat er op andere wijze een vangnet zou komen, ben ik geen gekke dingen gaan doen, maar heb afgewacht.” Maar er kwam niks. ,,De overheid maakt daarin echt een grote misstap, ik ben echt niet de enige ondernemer die net een zaak was begonnen, maar nergens voor in aanmerking komt. Ze laten ons meer dan in de kou staan.”

Met zulke kopzorgen is het wel opvallend dat hij een nieuwe zaak begint. ,,Begin dit jaar kwam de vraag of ik in wilde stappen, een nieuw restaurant wilde openen in Antwerpen. Maar ik was net gestopt met De Leest en dat drong nog niet echt door en ik was net bezig met No Rules. Maar toen ze me in juni opnieuw benaderden om te komen praten, begon het creatief in me te borrelen. Shit, dit is wel heel gaaf.”

Lees verder op De Stentor

Neem nu een abonnement op STRRN Magazine en ontvang
een uniek cadeau!

Reactie plaatsen