Bij Jef* op Texel breidt uit met biologische moestuin
22 januari 2021 

Bij Jef* op Texel breidt uit met biologische moestuin

De mooist denkbare zaak neerzetten: dat was de ambitie waarmee Michelinchef Jef Schuur en SVH Meestergastvrouw Nadine Mögling 25 jaar geleden hun zaak op Texel openden.

Op hun lauweren rusten is niet aan hen besteed. Afgelopen jaar draaide Bij Jef zelfs het drukste seizoen ooit. Na de complete make-over van het restaurant en de luxe hotelsuites en de succesvolle lancering van de traiteurservice, pakken dé culinaire ambassadeurs van de Wadden dit bijzondere jubileumjaar extra groots uit met een eigen moestuin van 3000m2 . Hiermee brengen Jef en Nadine de natuur in 2021 nóg dichter bij de gasten.

Van het land op het bord
Dat is bij Bij Jef letterlijk nemen: de afstand van de keuken naar de moestuin is nog geen 25 meter. Twee jaar heeft het geduurd voordat Jef vorig jaar eindelijk het door hem zo felbegeerde stuk grond wist te bemachtigen. Dat hij juist in het jubilieumjaar met ingrediënten uit de eigen tuin kan gaan koken maakt dit dan ook extra bijzonder. Bijgestaan door twee tuinmannen, die onder meer de zaai- en teelplannen ontwikkelden, werd de afgelopen maanden hard gewerkt om het perceel van 3000m2 gereed te maken voor het verbouwen van kruiden en oude groenterassen. De eerste gewassen zullen naar verwachting eind februari/begin maart geoogst worden en deze zullen de basis vormen voor nieuwe gerechten en groentesapjes die Jef de komende maanden verder zal ontwikkelen.

Terug naar oersmaken
Jef: ‘Stilstaan is niet ons ding en we waren al een tijdje op zoek naar manieren om de natuur nog meer onze keuken in te brengen. Toen ik de eigenaar eindelijk zover kreeg dit stuk grond aan ons te verkopen viel alles op zijn plek. Ik wil in onze moestuin de flora van Texel – waar Jac. P. Thijsse zo door betoverd werd – naar het bord brengen. Terug naar oersmaken: spruitjes die naar spruitjes smaken, dat werk. We worden bijgestaan door twee fantastische tuinmannen: een jonge gozer die is opgeleid bij biologisch-dynamische bedrijven en een herintreder met honderd jaar ervaring. Ik krijg zó veel energie van die jongens.’

Heropening
Tot de horeca weer mag heropenen zijn het restaurant en hotel gesloten. Reserveren kan uiteraard wel al. Gezien de drukte van vorig jaar en het beperkte aantal plaatsen i.v.m. de richtlijnen van de overheid en het RIVM is het raadzaam bijtijds te reserveren.

 

Reactie plaatsen