BLIK OP 2021:  met Wilco Berends, Restaurant & Boutique hotel De Nederlanden*
14 februari 2021 

BLIK OP 2021: met Wilco Berends, Restaurant & Boutique hotel De Nederlanden*

Wilco kookt al sinds 2000 op sterrenniveau. In 2006 startte hij in loondienst bij De Nederlanden en in 2012 kreeg hij de mogelijkheid volledig eigenaar te worden. Hij twijfelde geen moment.

‘Het was voor mij geen verrassing dat we weer dicht moesten. Wie dit niet zag aankomen, is niet wakker gebleven. Ondernemen vraagt wel veel van je in deze tijden. Je moet juist nu altijd vooruitdenken en rekening houden met worstcasescenario’s. Wat gaan we doen ‘als’? Zelf geloof ik niet in een totale lockdown. Als de overheid minder traffic wil, kunnen ze volgens mij beter de bouwmarkten, tuincentra en woonboulevards sluiten. Ook zouden we de grenzen moeten sluiten, want er wordt nog steeds te veel gereisd. De afgelopen zomer is dat natuurlijk helemaal misgegaan.’

‘‘Ondernemen vraagt wel veel van je in deze tijden.



Op crisisniveau doorgaan
‘Ik verwacht dat het een heel ander jaar gaat worden. De beperkingen zullen ongetwijfeld nog wel even blijven. De restaurants en hotels moeten wel open blijven, anders gaat alles kapot. Als we dat zouden kunnen beperken in aantallen, naar bijvoorbeeld twintig of dertig gasten per avond, dan creëren we ook geen piek meer in de weekeinden maar een stabiele bezetting de hele week door. Op deze manier hoeft er minder steun te komen en kunnen bedrijven blijven bestaan. Ook kunnen we dan het komend jaar op crisisniveau doorgaan, dat is in 2008 en 2012 ook gebeurd. Ontslagen zullen er uiteindelijk wel gaan vallen, daar is geen ontkomen aan.’ 

Duidelijke handhaving
‘Er moet ook heel duidelijk gehandhaafd worden, er mag best harder worden gestraft als men zich niet aan de regels houd. Restaurants worden gestraft omdat vaak andere bedrijven zich niet aan de regels houden. Als we om 22:00 uur zouden moeten sluiten is prima en geen probleem bij twintig of dertig gasten. Voor het personeel is dat ook prettiger. Ik verwacht wel dat de balans in het aantal uren en salaris komend jaar beter gaat worden, waardoor werken in de horeca interessanter wordt en niet alleen het imago heeft van lang werken en weinig verdienen. Als ondernemers kunnen wij ons nu nog voorbereiden. We zullen er rekening mee moeten houden dat we heel 2021 te maken hebben met corona.’

Uit STRRN Magazine #7
Foto’s Vera Keizers


Meer informatie

Reactie plaatsen