Column van de chef 'Diversiteit' door Soenil Bahadoer, De Lindehof** Nuenen
04 juli 2022 

Column van de chef 'Diversiteit' door Soenil Bahadoer, De Lindehof** Nuenen

Aan uitdagingen geen gebrek in de horeca. We hebben nog maar net twee moeilijke jaren van corona achter ons of het volgende probleem heeft zich al aangediend: het personeelstekort waar niet alleen ik, maar heel veel van mijn collega’s mee te maken hebben. 


Misschien komt het doordat in Nederland veel jonge mensen tijdelijk voor de horeca kiezen. Als bijbaan of als tussendoortje tot ze iets beters hebben. En áls ze al voor het vak kiezen, merk ik vaak dat ze ongeduldig zijn: ze willen allemaal manager of sommelier worden. Dat begrijp ik natuurlijk, maar zoals je in een voetbalelftal niet zes spitsen kunt hebben, heb je in een restaurant ook niks aan meerdere managers. Het gaat om teamwerk. Daardoor is het verloop hoog en is het zoeken naar talenten die voor het vak willen kiezen. Mensen die begrijpen dat wat wij doen een ambacht is, dat het om vakmanschap draait. 


In andere landen zit het veel meer in de cultuur, valt me op. Als je kijkt naar Frankrijk, Spanje en Portugal, dan zie je een oudere generatie die al jaren in de bediening werkt en het vak als geen ander verstaat. Daar heb je de dienstbaarheid nog en de loyaliteit. Die mensen zijn in het vak getraind, hebben er respect voor en zijn er trots op. In Nederland zie je in de horeca vooral jongeren die nog een beetje zoekende zijn of andere ambities hebben. Natuurlijk, ons beroep is zwaar en er moet veel veranderen: de werktijden moeten beter, de salarissen moeten hoger, maar de trend die je nu ziet, jonge mensen die nog maar drie dagen willen werken, dat kan echt niet. Dat is niet wat de horeca nodig heeft.

Het mooiste is wanneer je mensen blij weg ziet gaan, daar word ik gelukkig van. 

Het zou me niet verbazen als we binnenkort talent in het buitenland gaan werven. In Londen gebeurt dat al veel langer. Daar zie je ook veel meer diversiteit. Ik vind dat belangrijk. Als je een divers team hebt, kan iedereen zich erin herkennen, dan krijg je ook een mooie cultuur van saamhorigheid. Dat hebben we nodig. Ons vak vraagt om enthousiasme. Ik vind de Engelse naam voor horeca perfect: hospitality business. Daar draait het uiteindelijk om bij ons, gastvrijheid. Dat je met de beste producten werkt en elke dag weer gasten in de watten kunt leggen. Het mooiste is wanneer je mensen blij weg ziet gaan, daar word ik gelukkig van. Daar doe ik het voor!


Hartelijke groet,


Soenil


Bron: STRRN Magazine mei 2022

Restaurant Fred rotterdamCheck ons welkomstcadeau!https://strrn.nl/magazine/

Reactie plaatsen