Eerste titel SVH Gezel Wijnmeester voor Julie-Mar Brok
14 juli 2022 

Eerste titel SVH Gezel Wijnmeester voor Julie-Mar Brok

Dinsdag 12 juli vond de diploma-uitreiking plaats van de eerste SVH Gezel Wijnmeester van Nederland. Julie-Mar ontving haar diploma uit handen van SVH Wijnmeester en Meestergastvrouw Thérèse Boer (De Librije***, Zwolle), ter afronding van haar opleiding Gastronoom/Sommelier aan de Cas Spijkers Academie (CSA). Daarnaast ontvingen 18 nieuwe SVH Gezel Meesterkoks hun diploma SVH Gezel Meesterkok. Deze jonge talenten mogen zich nu officieel en vol trots SVH Gezel Meester noemen. 

Tot dusver waren er alleen Gezellen SVH Meesterkok afgestudeerd via de Cas Spijkers Academie in Almelo, Breda en Nijmegen en de Sterklas in Amsterdam. Samen met de Sterklas behoort de Cas Spijkers Academie tot de hoogste culinaire vakopleidingen in Nederland. Deze twee topopleidingen zijn allround op het culinaire vlak en bieden voor zowel de gemotiveerde en fanatieke student met bovengemiddeld talent, als voor horecabedrijven in het hogere segment, een schitterende kans. 

Om het diploma van SVH Gezel Wijnmeester te kunnen behalen, is het een vereiste om de mbo niveau 4 opleiding tot Gastronoom/Sommelier te hebben afgerond aan de Cas Spijkers Academie. Dit opleidingstraject staat onder leiding van SVH Meesters Thérèse Boer en Said Maher en wordt afgesloten met de SVH Gezel Meesterproef, in de vorm van een Masterclass Wijn die de aankomend Gezel verzorgt voor een SVH Wijnmeester.  

"Nadat de docententeams van de Cas Spijkers Academie zich vorig jaar hebben vastgebeten in de eisen die SVH stelt aan de opleiding tot Gezel Meesterkok, heeft dit jaar het docententeam Gastronoom/Sommelier zich bij SVH gemeld," aldus Ricardo Eshuis, directeur van Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH). Eshuis vervolgt: "Naast aanvullende branchediploma’s zoals SVH Sociale Hygiëne, SVH Leermeester en SVH Wijn 3, geldt als onderdeel van het traject tot SVH Gezel Wijnmeester ook de verplichting dat je tijdens je opleiding aantoonbaar ten minste 13 masterclasses moet hebben gevolgd van SVH Meesters. De Proeve van Bekwaamheid, aan het einde van de opleiding, wordt dan ook beoordeeld door een SVH Wijnmeester. De Cas Spijkers Academie heeft alle eisen in het opleidingsprogramma ingepast en dat heeft geleid tot de diplomering van de eerste SVH Gezel Wijnmeester!" 

SVH Gezel Meestertitel 

De SVH diplomapiramides gaan van laag naar hoog, met de SVH Meestertitel als hoogste graad van vakbekwaamheid. Tussen eind mbo en de SVH Meestertitel zat een kloof. Om deze kloof te dichten, is de route Leerling-Gezel-Meester ontwikkeld. De titel SVH Gezel is daarmee een opstap naar de SVH Meestertitel. De branche gaf aan behoefte te hebben aan dit soort hooggekwalificeerde medewerkers. Tot 2022 konden alleen de SVH Gezel Meesterkoks een diploma Gezel behalen, maar nu kunnen ook de Gezel Wijnmeester en de Gezel Meestergastheer/-vrouw een Gezelopleiding volgen. Ook voor de andere SVH Meestertitels worden Gezelopleidingen opgezet. Op deze manier hoopt SVH de kloof te dichten, de vakbekwaamheid in de horeca te vergroten en het behalen van de uiteindelijke SVH Meestertitel toegankelijker te maken en te stimuleren. 

Kijk voor een overzicht van de SVH Gezel Meesters op www.svhmeestertitels.nl

STRRN Magazine - alles over de culinaire top van Nederland.

Restaurant Fred rotterdamCheck ons uniek welkomstcadeau!


Reactie plaatsen