Lente in Twente - Lars van Galen, ’t Lansink*, Hengelo
12 juli 2022 

Lente in Twente - Lars van Galen, ’t Lansink*, Hengelo

Puurder dan puur kan niet zodra je binnenstapt in het Tuindorphotel & Restaurant ’t Lansink* in Hengelo. Je voelt je hier direct thuis.

STRRN Magazine mei 2022

We zijn op bezoek bij eigenaar en patron-cuisinier Lars van Galen van ’t Lansink*. Hij is sinds 2011 in het bezit van een Michelinster, is SVH Meesterkok en winnaar van de Gouden Koksmuts en van de Prix Taittinger Benelux en Prix Taittinger Culinaire International.

Lars: ‘De Twentse gastvrijheid en gezelligheid is puur en eerlijk. De mensen in Twente zijn relaxed en staan met beide benen op de grond. We laten ons hier niet snel opjagen. Natuurlijk hebben wij ook dagen waarop er van alles gedaan en geregeld moet worden, maar dat doen we op onze eigen manier. Voor mij is het elke dag een uitdaging om aan Nederland te laten zien wie wij zijn en wat wij hier doen. Culinair, maar ook op allerlei andere gebieden, het is tenslotte maar anderhalf uur rijden vanaf Amsterdam. Het zou wel gaaf zijn als hier wat meer aandacht voor zou komen.’ 



Eén droom: een eigen zaak 
Samen met zijn toenmalige compagnon Richard van den Hoeven heeft Lars tien jaar geleden de exploitatie van Tuindorphotel & Restaurant ’t Lansink overgenomen. Sinds mei 2020 staat hij er alleen voor. Lars: ‘Toen we begonnen runde ik de keuken en de voorkant van het restaurant. Mijn compagnon hield zich bezig met de marketing en het hotel. Hij wilde er meer zaken bij, maar dat zag ik niet zitten. We hebben in de acht jaar van samenwerking mooie successen behaald. Nu volgt ieder zijn eigen ambities.’ 


Lars, geboren in Enschede, is zelf een echte Twentenaar. Hij was veertien jaar toen hij zijn eerste baantje kreeg in de horeca. Tijdens zijn Sterklas-vakopleiding heeft hij bij diverse toprestaurants gewerkt, met leermeesters als Hans Snijders en René Brienen. Hij had maar één droom: een eigen zaak beginnen. Vlak voordat hij aan deze droom kon beginnen werd in 2011 zijn werk bekroond met een Michelin-ster. Hij was toen chef de cuisine bij De Bloemenbeek in De Lutte. 

‘Ik hou niet van toveren op het bord.

‘Ik vind dat je moet zien wat je eet,’ gaat Lars verder. ‘Bestel je langoustine bij ons dan zie je ook een langoustine op je bord. Ik hou niet van toveren op het bord. Wij maken hier eerlijke gerechten met mooie ingrediënten en met pure smaken. De seizoensgebonden ingrediënten halen wij zo veel mogelijk lokaal. Dat lukt niet altijd, maar eigenlijk is heel Nederland ‘lokaal’, toch? De reeën bijvoorbeeld, die worden door de jagers direct binnengebracht en die maken we hier verder zelf helemaal klaar. Of de asperges, die komen rechtstreeks van de koude grond van het Twentse land en zitten barstensvol smaak. De traditionele Herefords-runderen komen hier vlakbij, uit Boekelo, vandaan. Hoe puur wil je het hebben? Ook onze prijzen zijn puur, vergeleken andere regio’s in Nederland zijn ze niet hoog. Je krijgt hier nog echt waar voor je geld.’

Alles moet kloppen, daar heb ik de hele dag last van.

‘Ik zie echt alles. Alles moet kloppen, daar heb ik de hele dag last van. Het begint al als ik kom aanrijden, dan check ik direct of de boel er aan de buitenkant netjes bij staat, of er bijvoorbeeld geen kapotte lampen zijn. Mijn medewerkers worden vast wel eens gek van mij, maar we hebben een gezamenlijk doel: de gast moet het naar de zin hebben. Ik word niet snel boos, maar als iets niet klopt moet het wel opgelost worden. Alles draait in ons bedrijf om kwaliteit en het streven naar ultieme gastvrijheid. Samen met ons team hebben wij Hotel-Restaurant ’t Lansink gebracht naar wat het nu is: een toprestaurant én -hotel in het hartje van Twente. Wat de volgende stap is? Het belangrijkste is dat we hier met z’n allen met heel veel plezier en passie werken en daar een leuke boterham mee verdienen. Ik vind dat je het beste eruit moet halen van wat erin zit. Als dat in de toekomst beloond zou worden met een tweede Michelin-ster, dan zal ik zeker niet zeggen: die wil ik niet. Die hebben we in deze regio nog niet, dus zouden we de eerste zijn!’ 

Lees hier meer over Tuindorphotel & Restaurant ’t Lansink

STRRN Magazine - alles over de culinaire top van Nederland.

Restaurant Fred rotterdamCheck hier ons uniek welkomstgeschenk

Reactie plaatsen