Fred Böhnke overleden, de man die de eerste Michelinster naar Enschede bracht.
04 november 2020 

Fred Böhnke overleden, de man die de eerste Michelinster naar Enschede bracht.

In het bijzijn van zijn familie is zaterdagmorgen vroeg de bekende Enschedese chef-kok Fred Böhnke van restaurant Het Koetshuis overleden. Hij is 78 jaar geworden.

Böhnke kreeg in 1987 als eerste chef in in Enschede een Michelinster met zijn restaurant Het Koetshuis. Dat was aanvankelijk gevestigd aan de Walstraat in Enschede, maar vlak na de toekenning van de ster verhuisde hij naar het chiquere koetshuis van villa Schuttersveld aan de Hengelosestraat.

In 2018 gaf de voormalige sterrenchef Fred Böhnke nog een workshop ‘Koken zonder stress met kerst’
voor een select gezelschap. © Frans Nikkels

Kapucijner-party

Zijn zaak was een trefpunt voor zakenmensen, levensgenieters en bekende Twentenaren. Die serveerde hij gerechten als eendenlever (als één van de eersten in Twente), gegrilde tarbotfilet op een bed van wilde spinazie met langoustinesaus of Achterhoekse boerderijkip met morieltjessaus op een rösti-salade. Maar Böhnke hield ook van gewoon doen. Zo gaf hij elk jaar een kapucijner-party, met schalen vol gedopte verse kapucijners met ribbetjes, gehaktballetjes en ander vlees. Daarbij zelfgemaakte piccalilly en mosterd.

Zakenlunches
In 2001 raakte de Enschedese chef zijn ster kwijt en in 2008 sloot Het Koetshuis definitief de deuren. Böhnke zei daarover: „In feite begon de teruggang al toen een aantal grote bedrijven in Enschede ophield te bestaan of naar elders verhuisde. Daarbij moet je denken aan Ericsson, Arke en Hartman. Daardoor vervielen de nodige zakendiners en lunches. Bovendien is er een ander type manager gekomen. Vroeger was er meer reden voor het zakenleven om ’s middags te gaan lunchen. Nu zie je dat er veel onderling contact is via internet. Er zijn daardoor veel en korte lijntjes ontstaan. De noodzaak om elkaar enige tijd te spreken onder het eten is daardoor niet meer zo groot.”

Jurylid
Böhnke, die bij het sluiten van zijn restaurant al de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt, kreeg daarna problemen met zijn gezondheid. Hij werd twee keer getroffen door een herseninfarct. Maar hij bleef betrokken bij het culinaire wel en wee in zijn stad: zo was hij een aantal keren jurylid bij de jaarlijkse Proef Eet.

Fred Böhnke was al enige tijd ernstig ziek en lag regelmatig in het ziekenhuis. Afgelopen week gaf hij zelf te kennen naar huis te willen voor het laatste afscheid. Hij is in de nacht van vrijdag op zaterdag in het bijzijn van zijn kinderen overleden.

Reactie plaatsen