Michelin heeft vandaag de selectie 2022 van de Michelingids Nederland bekend gemaakt in het Amsterdamse DeLaMar Theater. Nederland kent vanaf vandaag in totaal 117 Michelin sterrenrestaurants.
‘De 2022-selectie van de Michelingids Nederland illustreert de verfijning en de creativiteit die de Nederlandse culinaire scène kenmerken’, legt Gwendal Poullennec, Internationaal Directeur van de Michelingids uit.
Jonnie & Jannis
Gwendal: ‘Als gastronomische bestemming in voortdurende ontwikkeling, onderscheidt Nederland zich ook door de toenemende aandacht die Nederlandse restauranthouders besteden aan duurzaamheid.’ De Librije en Inter Scaldes bevestigen hun drie Michelinsterren. ‘De Librije van Jonnie Boer en Inter Scaldes van Jannis Brevet blijven de culinaire voortrekkers van Nederland. Deze ervaren vakmannen behouden hun drie Michelinsterren dankzij de ontroerende beleving waarmee ze hun gasten dagdagelijks imponeren. Klassiek meesterschap en een bijzonder gevoel om modernere ideeën te vertalen naar sublieme smaken typeren de zeer eigen stijlen van deze chefs.’
Drie nieuwe restaurants met twee sterren
Drie nieuwe restaurants worden met twee sterren bekroond in de Michelingids Nederland 2022:
- De Nieuwe Winkel, Nijmegen
- Restaurant Flore, Amsterdam
- Restaurant Julemont, Wittem
‘De Nieuwe Winkel is een restaurant met een boodschap. Chef-kok Emile van der Staak is een visionair die de microseizoenen tot leven brengt dankzij een ragfijne techniek en intrigerende creativiteit. Zijn botanische gastronomie is een emotioneel verhaal, een beschrijving die u ook gerust kan toekennen aan restaurant Flore in Amsterdam van Bas van Kranen. Zijn uitermate boeiende en originele aanpak van de natuur legt de nadruk op groenten en lokale producten. De zoektocht naar duurzame oplossingen voedt zijn creativiteit en heeft een zeer zuivere kookstijl tot stand gebracht. Chef Bas van Kranen heeft vandaag het zelfvertrouwen om te koken zoals hij dat wil. Ook restaurant Julemont in Wittem wordt met twee Michelinsterren bekroond. Het charmante restaurant van Château Wittem dompelt gasten onder in een wereld van moderne luxe en klasse. Chef Guido Braeken sublimeert producten van buitengewone kwaliteit. Hij levert culinair maatwerk met jeugdige uitbundigheid. Heel beheerst, levendig en expressief.’
Amsterdam hofleverancier nieuwe Michelinsterren
Tien nieuwe restaurants worden voor het eerst bekroond met een Michelinster. Amsterdam is dit jaar hofleverancier van restaurants die worden bekroond met een eerste Michelinster. Restaurants als De Juwelier en Zoldering omarmen het plezier van een rijk à la carte aanbod. In deze ongedwongen restaurants mag alles en moet niets. De traditionele power en moderne frisheid van deze levendige bistro’s tovert een glimlach op uw gezicht. Deze omschrijving geldt evengoed voor Lars Amsterdam, waar de fine food art van chef Lars Scharp u meeneemt in een modern en gedetailleerd avontuur. Bij De Kas worden kraakverse groenten dan weer opgehemeld door het zeer beheerste, contrasterende samenspel van plantaardig, zoet en friszuur. De creatieve groentebereidingen van deze Groene Michelinster tonen de rijkdom aan van de natuur. Bij Vigor in Vught en Alma in Oisterwijk gaan authentieke finesse en eigentijdse klasse hand in hand met geweldige wijnassociaties. Het talent om herkenbare smaken een extra dimensie te geven, is ook een van de grote krachten van Erik Tas. ’t Ganzenest in Rijswijk is een ode aan absolute topproducten. Voor uitbundige creativiteit moet u absoluut op bezoek bij Noor in Hoogkerk en Atelier in Gulpen. Geen onnodige spielerei, maar uitdagende bereidingen met explosieve smaken. Ook Cas Pikaar in Hilvarenbeek denkt graag out of the box en doet dat even beheerst. Zijn technische finesse en het gevoel waarmee hij zich klassiekers toe-eigent, is geweldig.
Groene Michelinsterren
Maar liefst drie nieuwe restaurants krijgen een Michelinster voor hun inzet voor een duurzame gastronomie De Groene Michelinster maakte vorig jaar zijn intrede in de Michelingids Nederland en onderscheidde acht restaurants voor hun opmerkelijke inzet voor en filosofie van een duurzamere gastronomie. In deze 2022-editie voegen onze inspecteurs daar drie toppers aan toe. Bas van Kranen van restaurant Flore in Amsterdam laat zich leiden door het aanbod van de Nederlandse grond en wateren. Voor hem geen anjouduif maar Nederlandse kwartel. Zuivel gebruikt hij niet meer. Lokale leveranciers zijn nauwe partners geworden. Dat laatste is evenzeer het leidmotief van Héron in Utrecht. Hun duurzame aanpak zet mensen aan het denken. Gebruik elk deel van het dier, haal groenten en fruit in de buurt, laat u leiden door de natuur. Hier worden mensen overtuigd om te letten op wat ze eten. Ook de 80/20 filosofie van Niven Kunz, die we nu terugvinden in Triptyque in Wateringen, inspireert.
Vervallen Michelinsterren
Helaas zien we de volgende restaurants niet meer terug in de nieuwe Michelingids 2022:
- Bord'Eau, Amsterdam
- Vermeer, Amsterdam
- Soigné, Bussum
- Basiliek, Harderwijk (gestopt)
- Posthoorn, Monnickendam
- De Loohoeve, Schoonloo (gestopt, nu eerste Michelinster met Noor, Groningen)
- OONIVOO, Uden
- Valuas, Venlo
Bekijk hier alle Michelin sterrenrestaurants 2022.
STRRN Magazine - alles over de culinaire top van Nederland