Highlights Michelinsterren uitreiking 2021
29 maart 2021 

Highlights Michelinsterren uitreiking 2021

De MICHELIN Gids Nederland 2021 telt 113 sterrenrestaurants.

Michelin is meer dan verheugd om haar selectie van de MICHELIN Gids Nederland 2021 te onthullen. Twee nieuwe restaurants worden bekroond met twee sterren en maar liefst 8 nieuwe restaurants worden onderscheiden met één ster. Deze onderscheidingen bevestigen het doorzettingsvermogen en de vastberadenheid die de chef-koks en hun teams dagelijks aan de dag leggen. In totaal telt de MICHELIN Gids Nederland 113 sterrenrestaurants. “In deze uiterst moeilijke tijden voor de horeca vinden wij het bijzonder belangrijk om ook in 2021 de selectie van de MICHELIN Gids Nederland uit te brengen. En dit om verschillende redenen: om het beroep aan te moedigen, om de inzet van de chefs in de verf te zetten en om talent in de kijker te zetten. Het afgelopen jaar hebben onze teams niet alleen uitstekende eetervaringen gehad, ze hebben ook met trots gezien dat koks en hun teams werkelijk alles doen om hun passie voort te zetten en hun klanten te inspireren. Deze dynamiek is in alle opzichten opmerkelijk en bewijst dat de restaurants in Nederland nog niets aan creativiteit en inzet hebben ingeboet, vooral als het gaat om duurzame gastronomie”, aldus Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de MICHELIN Gids.

De sterrenrestaurants
Nederland kent nu 113 sterrenrestaurants:
– 2 driesterren restaurant
– 18 tweesterren restaurants, waarvan 2 nieuwe
– 93 restaurants met één ster, waarvan 8 nieuwe

Absolute top
Aan de absolute top van de Nederlandse gastronomie staan twee restaurants met drie MICHELIN sterren: De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen. Het culinaire meesterschap van Jonnie BOER en Jannis BREVET verdient alle lof. We zetten ook graag hun gastvrouwen in de picture, Thérèse en Claudia, die ervoor zorgen dat niet alleen het bord maar de gehele ervaring die u in deze restaurants beleeft, uniek is.

Twee sterren
Twee restaurants met twee sterren erbij Nederland telt sinds vandaag twee nieuwe restaurants met twee MICHELIN sterren. Thomas GROOT en Richard VAN OOSTENBRUGGE van Restaurant 212 in Amsterdam hoeven we niet meer voor te stellen. De populaire chefs koppelen inventiviteit aan klassieke kennis, en weten met hun typerende originaliteit steeds magie op het bord te brengen. Het Brut172 in Reijmerstok van Hans VAN WOLDE is al even bijzonder. De ouwe getrouwe van de Nederlandse topgastronomie heeft zichzelf opnieuw uitgevonden en maakt met zijn persoonlijkheid de reis naar het Limburgse platteland absoluut waard.

Nieuwe sterren
De MICHELIN Gids telt dit jaar 93 restaurants met één MICHELIN ster, waaronder acht nieuwkomers:

  • Kasteel Heemstede, Houten
  • Zeezout, Rotterdam
  • Daalder, Amsterdam
  • Pieters Restaurant, Bergambacht
  • Wils, Amsterdam
  • Tilia, Etten-Leur
  • Nieuwe Winkel, Nijmegen
  • Meliefste, Wolphaartsdijk

Groene MICHELIN Sterren
De Groene MICHELIN Ster, die voor de eerste keer in Nederland wordt toegekend, geeft erkenning aan chefs en restaurants die zich dagelijks inzetten voor een verantwoorde toekomst. Met deze nieuwe ster onderscheidt de MICHELIN Gids chefs die bijzonder inspirerend en ambitieus zijn en waarvan de zinvolle initiatieven resulteren in een duurzame aanpak van de gastronomie. In dit eerste jaar worden acht restaurants bekroond met een groene MICHELIN ster. Jonnie BOER van De Librije in Zwolle is een ambassadeur van zijn regio en inspireerde heel wat chefs tot de (her)ontdekking van lokale producten. Groenten vormen het hart van de duurzame visie die Luc KUSTERS van Bolenius in Amsterdam, Jos TIMMER van De Kas in Amsterdam en Jean THOMA van Aan Sjuuteeänjd in Schinnen uitdragen. De korte keten staat ook centraal in de keuken van Jelle WAGENAAR van Het Seminar in Zenderen en Bjorn MASSOP van Lokaal in Doetinchem. Het voedselbos Ketelbroek kan zich dan weer geen betere ambassadeur wensen dan Emile VAN DER STAAK van De Nieuwe Winkel in Nijmegen. En we mogen ook zeker Edwin SOUMANG van One in Roermond niet vergeten, wiens duurzame visie zowel op het bord als in de hele beleving eromheen te vinden is.

Jonge Chef award
De diversiteit van de horeca en jong talent wordt gevierd door speciale Michelin Awards Naar jaarlijkse gewoonte zet Michelin ook enkele persoonlijkheden uit de horeca in de bloemetjes. Zo krijgt Alex HAUPT (29) van 101 Gowrie ‹ dit jaar de Jonge Chef van het Jaar award. Zijn creativiteit en persoonlijkheid spatten van het bord. De keuze om producten van Nederlandse bodem te verrijken is bewonderenswaardig.

Service Award
Michelin: ‘We willen ook nadrukkelijk mensen in de picture zetten die instaan voor de service. Zoals Cindy BORGER van De Groene Lantaarn** in Staphorst, die de Service Award in de wacht sleept. Deze gastvrouw combineert flair met charisma en heeft kennis te over.’


Foto: Vera Keizers

Sommelier van het Jaar
De prijs van Sommelier van het Jaar, uitgereikt in samenwerking met Metro, gaat dit jaar dan weer naar Edgaras RAZMINAS van restaurant De Lindehof mm in Nuenen. Een man die met zijn gedrevenheid, entertainment en rijkdom aan smaakkennis het glas een bepalende rol laat spelen.

Lees al het nieuws & achtergronden over deze sterrenregen in het komende STRRN Magazine

Reactie plaatsen