Wat een dag!

De dag na de uitreiking van de Michelinsterren 2021

Corona maakte van het afgelopen jaar wel een heel bizar jaar. Michelin heeft desondanks toch een kwalitatief zeer goede Nederlandse gids voor 2021 kunnen uitbrengen. 

‘Toen halverwege maart vorig jaar de boel dichtging, hebben we ons al snel kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie. In eerste instantie waren we geschokt en zaten we min of meer werkloos thuis,’ aldus Werner Loens, hoofinspecteur Michelin Nederland.

Alleen digitaal
‘We zijn eigenlijk direct samen met de directie in Parijs onze strategie op Europees niveau gaan bepalen. We hebben toen al snel het besluit genomen om onze gidsen wereldwijd te gaan digitaliseren. Ook hebben we onze inspecteurs gevraagd zo veel mogelijk vakantie op te nemen gedurende de eerste lockdown-periode. Dus toen de restaurants in de zomer weer opengingen, hebben we op volle kracht verder gewerkt aan onze beoordelingen en hebben we ook alle restaurants bezocht die we moesten bezoeken. Op deze manier hebben we ruim een maand goedgemaakt. Verder zit er tussen het afsluiten van een gids en het uiteindelijke printen en distribueren hiervan zo’n tien weken. Ook deze tijd hebben we gewonnen. Ook het presenteren we de gids gisteren was uitgesteld, zodat we nog eens zo’n drie maanden extra tijd hebben om een degelijke gids te maken.’

Een overzicht van de gebeurtenissen

We vatten de boel even samen:

Nederland kent nu 113 sterrenrestaurants:
– 2 driesterren restaurant
– 18 tweesterren restaurants, waarvan 2 nieuwe
– 93 restaurants met één ster, waarvan 8 nieuwe

Absolute top
Aan de absolute top van de Nederlandse gastronomie staan twee restaurants met drie MICHELIN sterren: De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen. Het culinaire meesterschap van Jonnie BOER en Jannis BREVET verdient alle lof. We zetten ook graag hun gastvrouwen in de picture, Thérèse en Claudia, die ervoor zorgen dat niet alleen het bord maar de gehele ervaring die u in deze restaurants beleeft, uniek is.

Twee sterren
Twee restaurants met twee sterren erbij Nederland telt sinds vandaag twee nieuwe restaurants met twee MICHELIN sterren. Thomas GROOT en Richard VAN OOSTENBRUGGE van Restaurant 212 in Amsterdam hoeven we niet meer voor te stellen. De populaire chefs koppelen inventiviteit aan klassieke kennis, en weten met hun typerende originaliteit steeds magie op het bord te brengen. Het Brut172 in Reijmerstok van Hans VAN WOLDE is al even bijzonder. De ouwe getrouwe van de Nederlandse topgastronomie heeft zichzelf opnieuw uitgevonden en maakt met zijn persoonlijkheid de reis naar het Limburgse platteland absoluut waard.

Nieuwe sterren
De MICHELIN Gids telt dit jaar 93 restaurants met één MICHELIN ster, waaronder acht nieuwkomers:

 • Kasteel Heemstede, Houten
 • Zeezout, Rotterdam
 • Daalder, Amsterdam
 • Pieters Restaurant, Bergambacht
 • Wils, Amsterdam
 • Tilia, Etten-Leur
 • Nieuwe Winkel, Nijmegen
 • Meliefste, Wolphaartsdijk


Groene Michelinsterren

De Groene Michelinster werd dit jaar in het leven te roepen om chefs die als voorvechters en boegbeelden van de duurzame gastronomie de weg hebben geplaveid voor beter, gezonder en duurzamer dineren op Michelin niveau. De volgende restaurants ontvingen deze groene ster:

 

  • Bolenius*
  • De Librije***
  • Het Seminar
  • De Kas
  • One*
  • Aan Sjuuteeänjd
  • De Nieuwe Winkel*

Michelin Service Award 2021

Michelin zet met de Service Award de voorkant van de restaurantwereld in de spotlight. Deze prijs werd vorig jaar voor het eerst uitgereikt aan Peter Bruins van Restaurant de Bokkedoorns** in Overveen en staat voor excellente gastvrijheid, passie en het enthousiasme om een unieke gastvrijheidsbeleving te bieden aan de gast. Dit jaar gaat deze award naar Cindy Borger van De Groene Lantaarn** in Staphorst.

Michelin Young Chef Award 2021

Gaat naar Alex Haupt, van restaurant 101 Gowrie in Amsterdam.

Michelin Sommelier Award

Lees al het nieuws & achtergronden over deze sterrenregen in het komende STRRN Magazine
Reactie plaatsen