Sterrenkoks in de dop zwoegen voor een plekje op de Cas Spijkers Academie
15 april 2021 

Sterrenkoks in de dop zwoegen voor een plekje op de Cas Spijkers Academie

Als de restaurants eenmaal weer open gaan na de lockdown, staan die te springen om goede koks. En de ‘eredivisie’ voor koks wordt opgeleid aan de Cas Spijkers Academie. 20 ‘sterrenkoks in de dop’ uit het hele land deden daar dinsdag daar een toelatingstest, met chef-kok Jonnie Boer van De Librije*** in Zwolle als keurmeester.

De binnenstad van Breda ligt er met alle gesloten kroegen en restaurants nog maar stilletjes bij. Geen goede reclame om te kiezen voor een carrière in deze branche. En dat merkt ook beroepsopleider Curio, die naast de Cas Spijkers Academie ook twee algemene horeca-opleidingen heeft.

Aanmeldingen
Docent Paul van Nieuwland: “Er hebben zich veel minder nieuwe studenten aangemeld dan voorgaande jaren. Dat scheelt hier 10 tot 15 procent en landelijk zelfs 20 procent. Dat komt door de coronacrisis, waardoor er ook geen mogelijkheden zijn om stage te lopen.”

Al voor de coronacrisis waren er te weinig koks. En dat tekort zal na de crisis alleen maar groter zijn. Dat weten ook de 20 studenten die dinsdag probeerden om een plekje te veroveren aan de prestigieuze Cas Spijkers Academie.

Johan Cruijff
Alle kandidaten voor de toelatingstest hebben eerst een motivatiebrief moeten sturen, waarna ze dinsdag hun culinaire kwaliteiten mochten laten zien en laten proeven. Aan niemand minder dan chef-kok Jonnie Boer van sterrenrestaurant De Librije in Zwolle. “Hij is zeg maar de Johan Cruijff onder de koks, om het zo maar te zeggen”, lacht Van Nieuwland.

Lees verder op Omroep Brabant

 

 

 

Reactie plaatsen