Nieuw kookboek: Wereldse smaakmakers van topchef Pascal Jalhay
15 juni 2021 

Nieuw kookboek: Wereldse smaakmakers van topchef Pascal Jalhay

Ruim 75 basisrecepten uit de hele wereld voor sauzen, boemboes, kruidenmixen, marinades en chutneys.

Koken is niet gebaseerd op strenge spelregels. Natuurlijk heb je altijd een basisrecept, maar je kunt er vervolgens geheel je eigen draai aan geven. Je bepaalt zelf hoe zilt, zoet, pittig of fris je je gerecht wilt maken. In Wereldse smaakmakers neemt Pascal Jalhay je mee in de wereld van de smaak.

Tijdens de vele reizen die hij in zijn leven maakte – van India tot Indonesië en van Peru tot Portugal – heeft hij een breed scala aan kruiden, sauzen, boemboes en condimenten verzameld. Pascal laat zien hoe je verschillende basissmaakmakers maakt, zoals Argentijnse wet en dry rubs, Peruaanse leche de tigre, Vietnamese nuoc nam (gefermenteerde vissaus), verschillende Indonesische boemboes, oer-Hollands ‘rommelkruid’, piri piri en za’atar.

Daarnaast geeft hij je ook uiteenlopende suggesties voor condimenten die je gerecht naar een hoger niveau zullen tillen, zoals salsa’s, sambals, chaat, mosterd, rouille, harissa, compotes en pickles.

De smaakmakers zijn voorzien van een ‘smaakkompas’ waarin je precies kunt zien welke smaakcombinaties werken.

 

OVER PASCAL JALHAY
Hij begon zijn horecacarrière op zijn 15e bij Hotel Kurhaus in Scheveningen en sloot zijn opleiding af bij Chateau Neercanne*. Achtereenvolgens werkte hij bij Au Coin des Bon Enfants (Maastricht), Scholteshof** in België, Restaurant Excelsior* in Amsterdam en was hij van 1998 tot 2003 souschef van La Rive** in het Amstel Hotel. Daarna werd hij executive chef bij restaurant Vermeer in het Barbizon Palace Hotel in Amsterdam. Jalhay kookte er twee sterren en kreeg zijn tweede ster van Michelin direct het jaar na het verkrijgen van de eerste ster. Tegenwoordig maakt hij culinaire ontdekkingsreizen en ontwerpt hij nieuwe recepten en gerechten. Hij schreef eerder de boeken Proeven met Pascal (2001) en Pascal Jalhay proeft (2010). In 2019 verscheen van zijn hand het succesvolle Baru Belanda.

KOOKSTUDIO BIJ DE MOLEN LAREN
Sinds augustus 2020 is Pascal neergestreken in het mooie Laren, waar hij kookstudio Bij de Molen heeft overgenomen. Bij kookstudio Bij de Molen kan je de meest uiteenlopende gastronomische ervaringen meemaken. Van een exclusieve chef’s table tot wijnproeverij, tot het ontwikkelen van food concepten of exclusieve gerechten tot het samen koken in de professionele keuken van de kookstudio. De ambitie is er om van zijn kookstudio een gastromisch centrum van het Gooi te maken, waar alles wat met eten en drinken bij elkaar komen.

Kijk bij zijn culinaire activiteiten wat er mogelijk is en schroom niet om contact op te nemen met Pascal als u vragen heeft.

 

 

 

Reactie plaatsen