Stichting Vakbekwaamheid Horeca met speciale buren-lunches in actie voor Oekraïne
14 april 2022 

Stichting Vakbekwaamheid Horeca met speciale buren-lunches in actie voor Oekraïne

Op kantoor bij Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) stond dinsdag 12 april en donderdag 14 april alles in het teken van Oekraïne.

In de bedrijfsbrasserie konden gasten lunchen met typisch Oekraïense gerechten op het menu. Er werd 1.250 euro opgehaald. De gehele opbrengst van de lunch actie komt ten goede aan Giro555 van de samenwerkende hulporganisaties en valt onder de bredere steunactie van SVH: Koken voor Oekraïne. 
Directeur van SVH, Ricardo Eshuis: “De tragedie die zich afspeelt op slechts drie uur vliegen van Nederland is ongekend. Als team wilden we graag iets doen voor de mensen uit Oekraïne die dringend onze hulp nodig hebben. Daarom hebben we een paar weken geleden de steunactie Koken voor Oekraïne www.kokenvooroekraine.nl opgezet voor alle horecascholen in Nederland. Dit in het kader van de landelijke actie van Giro555 'Samen in actie voor Oekraïne'. En daar doen we als bedrijf natuurlijk ook aan mee door zelf een aantal lunches te bereiden en te serveren en de opbrengst daarvan te doneren aan Giro555.”  

Koken voor Oekraïne 

Samen met SVH Meesterkok en sterrenchef Menno Post is er een speciaal Oekraïens menu ontwikkeld. De uitwerking hiervan met filmlessen, recepten en bereidingen is te vinden in het e-learningplatform SVH Horecatalent, waar veel horecascholen mee werken. Scholen kunnen gratis gebruik maken van het materiaal om te koken voor hun gasten in de schoolrestaurants. Alle opbrengsten worden rechtstreeks gedoneerd aan Giro555. Eshuis: “Het is hartverwarmend om te zien hoeveel scholen hier gehoor aan geven. Van praktijkonderwijs tot particulier onderwijs, van vmbo tot mbo en hbo. Allemaal serveren ze typisch Oekraïense gerechten waaronder borsjt. Deze soep is een traditioneel volksgerecht in Oekraïne. Ook staat kip Kyiv op het menu, een met boter en aromaten gevulde en gepaneerde kipfilet. Inmiddels is er bijna 8.000 euro gedoneerd aan Giro555 door deelnemende scholen en de actie loopt nog tot half mei. Meedoen als school kan nog steeds via www.kokenvooroekraine.nl.” 

Buren uitgenodigd voor Oekraïense lunch  

Naast het opzetten van de steunactie Koken voor Oekraïne wil SVH een extra bijdrage leveren. Daarom is het bedrijf zelf ook gaan koken voor Oekraïne. Eshuis: “Bij ons op kantoor in onze brasserie 'Lokaal 35' hebben we deze week lunches bereid met typisch Oekraïense gerechtjes en daar hebben we mensen die bij omliggende bedrijven werken voor uitgenodigd. Het is bijzonder om elkaar op deze manier meteen wat beter te leren kennen. Onze gasten bepaalden uiteindelijk zelf wat ze voor de lunch wilden doneren aan Giro555. In totaal hebben we 1.250 euro opgehaald." 

Betrokken SVH Meesters 

De gasten werden door medewerkers van SVH ontvangen met een welkomstdrankje in de kleuren van de Oekraïense vlag. Het driegangen lunchmenu werd eveneens bereid door medewerkers van SVH zelf. Borsjt als voorgerecht, kip Kyiv en gevulde koolrolletjes als hoofdgerecht en speciaal appeltaartijs 'Yabluchnyk' als dessert. Het voor- en hoofdgerecht zijn recepten van SVH Meesterkok Menno Post van restaurant Olivijn uit Haarlem. SVH Meesterijsbereider Luc Blok van Luciano ijssalons verzorgde het dessert. 


Een gift in de online collectebus bij Giro555 van SVH voor deze steunactie is nog steeds van harte welkom. 


STRRN Magazine - alles over de culinaire top van Nederland

Reactie plaatsen