Topchef Rik Jansma stopt na 18 jaar met restaurant Basiliek*.
10 maart 2022 

Topchef Rik Jansma stopt na 18 jaar met restaurant Basiliek*.

Rik Jansma doet restaurant Basiliek* in Harderwijk over aan keukenchef Yornie van Dijk.


De ondernemer doet zijn met één Michelinster bekroonde zaak op 31 mei 2022 over aan keukenchef en Harderwijker Yornie van Dijk.

‘We hebben voor ons gevoel het maximale uit Basiliek gehaald’, laat Rik Jansma weten over de reden waarom ze stoppen. ‘We willen een nieuwe berg gaan beklimmen en andere uitdagingen aangaan. We gaan eerst een paar maanden bijkomen en nadenken over wat we willen, misschien komt er iets moois op ons pad. Misschien dat we iets gaan doen met onze expertise over reizen, koken, wijnen, kwaliteit, coachen, sporten, gastvrijheid, iets in de zorg of een combinatie van dit alles. We staan voor alles open.’

Trots

Jansma kijkt met een goed gevoel terug op bijna 18 jaar Basiliek. ‘Hoge pieken en diepe dalen. We hebben een trots gevoel, maar er is ook verdriet en teleurstelling in mensen die andere belangen hebben. Maar er zijn vooral veel mooie herinneringen. Het heeft ons ook veel gebracht. We hebben veel van de wereld gezien en veel internationale vrienden opgedaan.’

Het restaurant wordt overgenomen door de 29-jarige Yornie van Dijk. Van Dijk is geboren in Harderwijk en nu 3,5 jaar keukenchef bij Basiliek. Hij volgde de Cas Spijkers Academie in Boxmeer en deed werkervaring op bij onder andere Parc Broekhuizen in Leersum, ’t Nonnetje in Harderwijk, De Librije in Zwolle en Ratatouille in Harderwijk.
Uitdaging

Van Dijk ziet de overname als een unieke kans om zijn culinaire ambities aan de historische Vischmarkt te gaan waarmaken. ‘Dit is voor mij een mooie uitdaging, waar ik me met heel veel passie en enthousiasme op ga storten. Ik ben er dan ook ontzettend blij mee hier mijn carrière te mogen voortzetten. Harderwijk is mijn stad en de Vischmarkt is een prachtige locatie voor een restaurant. Medio juni heropen ik restaurant Basiliek. Ik ambieer om op dit niveau door te mogen werken en mijn eigen kookstijl te mogen ontwikkelen. Per 1 juni krijg ik de sleutel en heb ik een aantal weken de tijd om de zaak eigen te maken en naar mijn smaak in te richten. Voor mij is het een droom die uitkomt’, aldus Van Dijk.

Restaurant Basiliek begon in 2006 en kreeg een jaar later al een Michelinster. Rik Jansma werd door restaurantgids Gault & Millau in 2008 uitgeroepen tot Chef van het Jaar. In 2011 was hij de eerste sterrenchef op het festival Zwarte Cross en een jaar later werd hij als eerste chef ter wereld uitgenodigd om te koken voor Nederlandse militairen in Afghanistan. De laatste weken tot aan de sluiting is restaurant Basiliek zes dagen per week open om gasten te bedanken en dag te zeggen.

STRRN MagazineVers van de pers!


Reactie plaatsen