Topchef Arturo Dalhuisen serveert culinair kunstwerk in nieuw geopende restaurant Bellezza
16 september 2021 

Topchef Arturo Dalhuisen serveert culinair kunstwerk in nieuw geopende restaurant Bellezza

Ooit was Oudezijds Achterburgwal 99 als Cul de Sac de stamkroeg van kunstzinnig Amsterdam. Vanaf deze week is ’t verscholen oude pakhuis opnieuw ’t thuis van een flamboyante hoofstedeling, Bellezza.

Een culinair kunstwerk van beeld, muziek en smaken
Met dezelfde creativiteit van de kunstenaars die ooit de rosse buurt leegdronken, laat Bellezza zien dat iedereen zijn tanden in kunst kan zetten. In 5-gangen van beeld, geluid en gerechten serveert Arturo Dalhuisen (voorheen: The White Room*) een culinair kunstwerk aan maximaal 24 gasten per avond. Bedenker en eigenaar Melcher de Wind: ‘Eten is sowieso de meest toegankelijke kunstvorm die je maar kan vinden. Met Bellezza willen we laten zien dat dat iedereen zijn tanden in kunst kan zetten.’

Verborgen achter de huizen van de Oudezijds Achterburgwal en Kloveniersgracht ligt het oude pakhuis van Bellezza, enkel bereikbaar door de steeg tussen seksshop een stripclub. Midden in Red Light District, op een rustige afgezonderde binnenplaats, serveert Arturo Dalhuisen daar een eetbare expo. Een avond Bellezza leidt gasten door drie verschillende ruimtes. De eerste vier gangen serveert het team aan de gemeenschappelijke tafel in de spiegelzaal, waar de ruimte met de gangen mee verandert.

Tussen de Italiaanse fresco’s – met begeleidend een aria van Giacomo Puccini – zet hij de zeebaarstartaar met luchtige avocadocrème, tomaatjes en vinaigrette van limoenblad voor. Als de beelden onder de zeespiegel duiken, verschijnt er een algenbroodje met zeewierboter naast een bordje met heilbot. En wie de kleurige visual art ziet verschijnen na het gerecht met paddenstoelen, vraagt zich toch een tel af wat op het bord lag. Na 4 gangen, en zo’n 1,5 uur, verplaatst de avond zich naar de eerste verdieping, voor gang vijf in hemelse dessertkamer en het digestief in de bar.

Dalhuisen ondertekent de avond met zijn kenmerkende signatuur: lichte gerechten met heldere smaken en frisse zuren. Toch vraagt Bellezza iets geheel nieuws van de chef. ‘Het draait hier niet alleen om het gerecht. Het is een samenspelen. Beeld, geluid, smaak. Normaal mag de muziek in een restaurant niet te veel afleiden van het gerecht. Gasten moeten bezig zijn met wat er op het bord ligt. Hier mag een gerecht ook niet de video en muziek overstemmen. Die balans moet perfect zijn.’

Per seizoen komt Bellezza met een nieuwe menu, inclusief audio en videokunst van andere artiesten. Het eerste vijfgangenmenu is nu voor €60 te reserveren.

 

Reactie plaatsen