Esther de Mönnink geslaagd voor Meesterproef SVH Meestergastvrouw
22 juli 2023 

Esther de Mönnink geslaagd voor Meesterproef SVH Meestergastvrouw

Op 20 juli jl. is Esther de Mönnink, gastvrouw en mede-eigenaar van restaurant De Swarte Ruijter* in Holten, geslaagd voor haar Meesterproef SVH Meestergastvrouw.

Esther heeft met het afleggen van een succesvolle Meesterproef een van haar grootste ambities waargemaakt: SVH Meestergastvrouw worden. Na haar inauguratie, die later dit jaar plaatsvindt, is Esther de 47ste SVH Meester in Nederland die de titel SVH Meestergastheer/-vrouw mag dragen. Restaurant De Swarte Ruijter wordt hiermee een van de zeven restaurants waar 2 SVH Meesters werkzaam zijn: chefkok Erik de Mönnink behaalde in 2012 de titel SVH Meesterkok.

Meesterproef

SVH Meestergastheren Leon IJpelaar (Koning Willem I College, Den Bosch) en Xavier Giesen (Restaurant Noble, Den Bosch) en Secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland, namen de Meesterproef van Esther de Mönnink af.

De commissie kijkt terug op een geslaagde Meesterproef van een zeer vakbekwame Meester die de commissie volledig heeft overtuigd van haar kennis en kunde. ‘’Esther is in al haar bescheidenheid nadrukkelijk aanwezig. Ze geeft haar team alle ruimte en verantwoordelijkheid. Het is mooi om te zien hoe elk teamlid precies weet wat wanneer te doen: van ontvangst tot afscheid: alles is perfect verzorgd. Daarbij maakt Esther hele sterke en smaakvolle wijn-spijscombinaties. Maar ook de opdracht om een combinatie te maken met een andere drank dan wijn, is meesterlijk uitgevoerd. De perenport van de lokale cidermaker IESSEL Cider vormde het uitgangspunt voor het gerecht dat Erik speciaal voor de Meesterproef ontwikkelde: peer met Gorgonzola. Een prachtige combinatie,’’ aldus de commissie.

Ultieme bekroning
Met het behalen van haar Meestertitel komt voor Esther na een intensieve voorbereiding een lang gekoesterde droom uit. ‘’Ik heb alles opzij gezet om me volledig te kunnen ontwikkelen als gastvrouw, maar ook als sommelier. Al jarenlang hebben Erik en ik samen de veeleisende, maar mooie taak om ons bedrijf De Swarte Ruijter te ontwikkelen en te runnen, in combinatie met ons gezin met 2 dochters. De laatste paar jaar ben ik mezelf gaan specialiseren in wijn, wijn-spijs en gedistilleerd. Ik wil me daarnaast graag inzetten voor de toekomst van de horeca. De jeugd heeft de toekomst, dus het zou heel mooi zijn als we de jeugd kunnen enthousiasmeren voor ons prachtige vak,’’ aldus de kersverse SVH Meestergastvouw.

SVH Meestertitels
Met het slagen van Esther de Mönnink heeft Nederland in totaal 301 SVH Meesters, die samen 317 SVH Meestertitels hebben behaald, verdeeld over de zes SVH Meestertitels (SVH Meesterkok, Meesterhorecaondernemer, Meesterijsbereider, Meestergastheer/-vrouw, Meesterschenker en Wijnmeester). In 1980 is de eerste SVH Meesterkok geslaagd voor de Meesterproef. Vanaf dat moment staat de SVH Meestertitel symbool voor de hoogste graad van vakbekwaamheid die iemand in de Nederlandse horeca kan behalen. SVH Meesters leveren een grote bijdrage aan het imago van het vak. Ze zijn boegbeelden en inspireren anderen om voor een carrière in de horeca te kiezen.

Benieuwd naar SVH Meesters in de eigen regio: check de SVH Meesters op de kaart 

STRRN Magazine - Alles over de culiniare top van Nederland.


Reactie plaatsen