De helft van duurste Michelin sterrenrestaurants bevindt zich in Japan.
Om de duurste Michelin-sterrenrestaurants ter wereld te vinden, heeft de kookwebsite Chef’s Pencil een onderzoek gedaan naar degustatie menu's in meer dan 450 restaurants over de hele wereld.
Hieruit vormden ze een top tien en verbazend genoeg domineren niet de Franse, maar de Japanse restaurants deze lijst.
Volgens Chef’s Pencil zijn dit de 10 duurste restaurants:
1. Sublimotion, Ibiza, Spanje - (1.540 euro)
2. Ultraviolet by Paul Pairet, Shanghai, China - (1.258 euro)
3. Kitcho Arashiyama Honten, Kyoto, Japan - (805 euro)
4. Azabu Kadowaki, Tokio, Japan - (730 euro)
5. Masa, New York City, Verenigde Staten - (708 euro)
6. Joel Robuchon, Tokio, Japan - (564 euro)
7. Kikunoi Honten, Kyoto, Japan - (564 euro)
8. Gion Maruyama, Kyoto, Japan - (564 euro)
9. Guy Savoy, Parijs, Frankrijk - (544 euro)
10. Piazza Duomo, Alba, Italië - (513 euro)
*de prijzen zijn per persoon, meestal exclusief drankjes en servicekosten.
Net niet in de top-10 op deze lijst maar op nummer 11 staat Ciel Bleu** in Amsterdam. Daar zou je volgens Chef’s Pencil circa 507 euro per persoon kwijt zijn. Bij de nummer een van deze lijst krijg je voor 1.540 euro wel een 20-gangen menu en is er, naast het leger aan chef-koks, ook een team van ingenieurs, illusionisten, scriptschrijvers en componisten aan het werk om met virtual reality en special effects licht- en geluidselementen aan de maaltijd toe te voegen.