Tweede Nederlandse Michelinster in de Alpen
08 februari 2021 

Tweede Nederlandse Michelinster in de Alpen

Zonder veel tamtam is vorige week de Zwitserse Michelingids 2021 gepresenteerd. In alle stilte heeft de jonge chefkok Jeroen Achtien zijn tweede Michelinster ontvangen.

Een mega prestatie van de nuchtere Nederlands Friese chefkok. Hier willen wij natuurlijk meer van weten en dus gaan we in gesprek met Jeroen.

Jeroen: ´Eigenlijk dacht ik totaal niet aan de Michelinsterren uitreiking totdat ik een felicitatie via Whatsapp kreeg van een collega tweesterrenchef uit Zürich. In eerste instantie begreep ik zijn berichtje niet en stuurde hem twee vraagtekens terug. Toen kreeg ik van hem een overzicht van de Zwitserse Michelinsterren 2021 en viel het kwartje…´

Zag je de tweede ster aankomen?

´Dat is altijd lastig om daar een antwoord op te geven. We krijgen veel positieve feedback van onze gasten en ons restaurant Sens zit altijd vol. Dus ik dacht wel altijd dat het eens zou kunnen gebeuren, maar met Michelin weet je het nooit. Wel is het heel bijzonder om het op deze manier te horen. Normaal maakt Michelin er een uitbundig feestje van, in Zwitserland houden ze daar wel van. Je bent als Nederlander toch een uitzondering als je in Zwitserland een Michelin krijgt, maar ik ben hier echt in een warm familiebad terecht gekomen. We zijn hier met open armen ontvangen,  iedereen is oprecht blij voor je en er is totaal geen jaloezie.’

In 2018 is Jeroen als Executive Chef terecht gekomen bij restaurant Sens in Vitznau in Zwitserland. Sens is gevestigd in Hotel Vitznauerhof in Luzern. De basis voor zijn indrukwekkende culinaire carrière legde hij in 2009, toen hij met succesvol zijn koksopleiding aan het Friesland College in Leeuwarden afrondde. Daarna heeft hij ervaring bij verschillende restaurants opgedaan. Voordat hij in 2018 naar Zwitserland vertrok stond hij acht jaar in de keuken bij Jonnie Boer van restaurant De Librije***.

Tekst gaat verder onder foto.Waarom Zwitserland?

Jeroen: ‘Via via ben ik in contact gekomen met Hotel Vitznauerhof. Het was na acht jaar intens gewerkt te hebben bij De Librije echt een lastige beslissing om weg te gaan en alles en iedereen achter te laten. Ik heb het daar echt moeilijk mee gehad. Maar goed, ik dacht ik ben nog jong en flexibel en mijn vriendin stond er ook helemaal achter. We hebben tijdens onze vakantie eerst een kijkje genomen en we waren direct onder de indruk van de locatie. Echt een droomlocatie, er zijn maar weinig plekken op de wereld waar alle schoonheden van de natuur samenkomen. Toen zijn we op een nacht na het werk naar Zwitserland gereden voor een sollicitatiegesprek, de rest is geschiedenis. In hetzelfde jaar kregen we onze eerste Michelinster, en nu onze tweede, een droom toch?

Het is heerlijk om nu even terug in Nederland te zijn. Het winter hotel in Davos is recent verkocht dus dit is de eerste winter dat we het rustig hebben en dat is heerlijk. Ik heb de afgelopen jaren zeker 70 uur gemiddeld per week gewerkt. Ik wil niet zo’n chef worden die op zijn veertigste al uitgeblust is. Dit is mijn passie, mijn leven en wil dit nog heel blijven doen.

Nieuw boek

‘In december is mijn nieuwe boek uitgekomen. Deze heb ik samen met food fotograaf Ron Greve gemaakt. Ik had al eerder samen met hem twee boeken gemaakt voor De Librije.
Ron ziet chefs als kunstenaars en dat zie je terug in dit boek welke mede tot stand is gekomen in samenwerking met
De Goede & De Stoute, de brouwers van het high end bier Vuurzee. Het boek is een momentopname van mijn leven en legt de basis voor de komende boeken van bijzondere chefs. De fotografie neemt je mee in de verhalen. Er zijn geen uitgeschreven recepturen in het boek te vinden. Wel zijn er QR codes opgenomen die je rechtstreeks naar het online recept leiden.

 

Wanneer kom je definitief terug naar Nederland?

Jeroen moet lachen. ‘Laatst had ik de burgemeester van Sneek en een wethouder  uit Leeuwarden in het restaurant zitten. Ze wisten niet dat er een Friese chef met een nagenoeg geheel Friese keukenbrigade hier aan het werk was. Je komt toch wel terug naar Friesland? vroegen ze hoopvol aan het einde van een topavond. Ooit zal ik wel een keer terugkomen maar voorlopig zit ik hier erg goed. We zien wel hoe het loopt.’

 

 

Deze week de nieuwste editie van STRRN op je deurmat?

ABONNEREN

Reactie plaatsen